Orvos válaszol

Dohanyzas abbahagyasa. A tüdő "varázslatos" gyógyulásra képes a dohányzás abbahagyása után

Tartalom

  A tüdő "varázslatos" gyógyulásra képes a dohányzás abbahagyása után Origo A tüdőrákhoz vezető mutációkat korábban maradandónak gondolták, amelyek akkor sem múlnak el, ha valaki abbahagyja a dohányzást. Ám a Nature tudományos folyóiratban publikált új tanulmány szerint az a néhány tüdősejt, amely megúszta a károsodást, képes meggyógyítani a tüdőt.

  pajzsmirigy és a dohányzás dohányzás okozta köhögés elleni tabletták

  Ezt a hatást ráadásul olyan páciensekben is megfigyelték, akik a dohányzás feladása előtt negyven évig napi egy doboz cigarettát szívtak - számolt be a kutatásról a BBC News. A dohányfüstben sok ezer vegyület van, amelyek miatt károsodik és mutálódik a tüdősejtek DNS-e, és lassan egészséges sejtből rákos sejtté változnak.

  A tanulmány felderítette, hogy mi történik a dohanyzas abbahagyasa tüdejével, mielőtt a rák kialakul náluk.

  hogyan kezdődtek a dohányzásról való leszokás problémái hogyan lehet abbahagyni a szóda dohányzását

  A sejtek egy kis része dohanyzas abbahagyasa érintetlen marad. Az nem teljesen világos, hogy hogyan kerülik el a dohányzás okozta genetikai károsodást, de a tudósok szerint úgy tűnik, mintha "egy atombunkerben élnének". Mikor valaki abbahagyja a dohányzást, ezek a sejtek pótolják a károsodott sejteket a tüdőben.

  a helyes dohányzás fáj a dohányzáskor mutasson videót a dohányzásról való leszokáshoz

  A kutatók hangsúlyozták, hogy még vizsgálniuk kell, dohanyzas abbahagyasa tüdőnek mekkora része képes regenerálódni. Emellett a tanulmány csak a fő légutakkal foglalkozott, a hörgőkkel, amelyek az oxigént a tüdőbe juttatják, azonban nem.

  idézet leszokni a dohányzásról gyomorégés leszokott a dohányzásról